Hur tillagar man vietnamesiskt kaffe?
1.
Ta ur pressen ur filtret. Lägg i 1,5-3 (beroende på hur starkt du vill ha det 1,5 är bra att starta med) kaffemått med kaffepulver, skaka filtret så att kaffet lägger sig jämnt.
2.
Lägg i pressen igen, fixera kaffet men pressa inte.
3.
Sätt nu ihop filtret som det kom i kartongen och placera det er kopp, eller gärna ett högsmalt highballglas!
4.
Häll i en liten skvätt kokande vatten, så att det täcker kaffet. Låt det sugas upp och fyll sedan på med vatten hela vägen upp. (Så när som på en halv centimeter eller så.)
5.
Nu har du då gjort vietnamesiskt, den varma varianten! Vill du göra iskaffet så fortsätt med stegen nedan.
6.
Öppna burken med sötad kondenserad mjölk. Enklast är om du bara öppnar burken lite, så det blir en liten hällpip.
7.
Häll rakt ur burken, ca 1/3 del av mängden kaffe. Kan vara svårt att dosera, så smaka av kan vara lämpligt i början!
8.
Lägg nu i 3-4 isbitar och njut av din kreation.

Vill man göra detta riktigt snyggt, så häller du i mjölken före kaffet börjar rinna, så att det droppar ner i mjölken och skiktar sig vackert!
Nu är det bara
att testa! =)