india

Indien

Hetast just nu

Filter
  • Pani puri fritera hemma 200g
    On Sale
    Sale!
    %
    Off
    30
    Save 13 kr
    13kr
    30%
    13
    kr
  • Bockhornsklöver hela frön 100g
  • Torkade sojabitar 500g
  • Jordnötsolja 500ml
  • Spiskummin hela frön Jeera 100g
  • Grön kardemumma hela kapslar 50g
  • Senapsfrön 100g
  • Stjärnanis 50g
  • Garam Masala Currypulver 100g
    YITH Badge
  • Madras Currypulver Het 100g
    YITH Badge
  • Haldi Gurkmeja 100g
  • Madras Mild Currypulver 100g
  • Panch Phoron Indisk Femkrydda 100g
  • Svart Kardemumma Hela 50g
  • Kala Namak Svart Salt 100g
  • Amchur Torkat Mangopulver 100g
  • Bombay Biryani Färdigrätt 280g
  • Palak Paneer Tofu Färdigrätt 280g
  • Indisk Pickled Lime Mild 500g
    YITH Badge
  • Mango Pickle Mild 500g
    YITH Badge
  • Premium Basmatiris 1kg
  • Tilda Basmatiris 5kg
  • Tilda Basmatiris 2kg
  • Basmatiris Extra Långkornigt 2kg
  • Vindaloo, Currypasta 300g
    YITH Badge
  • Butter Chicken, Currypasta 300g
    YITH Badge
  • Indisk Carrot Pickle 500g
    YITH Badge
  • Indisk Garlic Pickle 500g
    YITH Badge
  • Indisk Pickled Lime Hot 500g
    YITH Badge
  • Bockhornsklöver malda 50g
  • Picklad Hel Mango 180g
  • Thailändskt Brunt Jasminris 1kg
  • Rött Ris, Cargo Rice 1kg
  • Sticky Rice, Kletris 4,5kg

Det indiska köket är en av världens mest mångfacetterade och smakrika matkulturer, format av tusentals år av historia, regional variation och kulturella influenser. Från färg- och kryddstarka curryrätter till sötma och familjaritet i desserter som gulab jamun, bjuder det indiska köket på en kulinarisk resa som är både smakrik och varierad.

Den indiska maten varierar stort beroende på vilken region, religion och vilket klimat vi besöker. Det finns dock några större drag. I nordindien hittar vi fylliga och krämiga curryrätter som butter chicken och daal makhani. Bröd som naan, roti och paratha är viktiga tillbehör. Kryddor som kardemumma, kanel och kryddnejlika är vanliga. I de olika curryrätterna är syran ett viktigt inslag och kommer här från mangopulver. De nordindiska rätterna känner vi igen eftersom de serveras på restauranger i västvärlden. 

Sydindien är känt för sina kryddstarka och de syrliga smakerna kommer istället från tamarind. Med ris tillbehör och linser som bas är rätter som sambar (en linssoppa) och dosa (ris- och linscrêpe) vanliga. Curryblad, torkad chili och korianderfrön är bara några av dom kryddor som ingår i en sambarblandning. Kokosnöt används också flitigt i både matlagning och som olja. Som bröd till maten serveras pappadum, ett gott, tunt, friterat bröd gjort av linsmjöl, eller gram (kikärtsmjöl). 

I västra Indien har vi Goa med starka portugisiska influenser, känt för sina skaldjursrätter och kryddiga vindaloo. Gujarat, å andra sidan, är känt för sitt vegetariska kök och sötsura smaker. Jordnötter är vanligt i den västindiska maten precis som kokosnöt och torkad röd chili. 

Östindien, Bengalens kök är rikt på färska grönsaker och frukt eftersom klimatet passar så bra för odling. Även fisk och ris. Här används senapsfrön och -olja som huvudingredienser, eller i blandningar som Paanch Phoran. Desserten rasgulla är särskilt populär här. 

Det indiska köket är synonymt med kryddor, som inte bara tillför smak utan också används för medicinska egenskaper enligt den ayurvediska traditionen. Kryddblandningen garam masala, som betyder “het blandning”, är ett vanligt inslag i många rätter. Andra viktiga kryddor är gurkmeja, spiskummin, koriander och ingefära, vilka används både färska och torkade. 

En stor del av Indiens befolkning är vegetarianer, vilket har lett till en kreativ användning av grönsaker, baljväxter och mejeriprodukter. Rätter som paneer tikka, aloo gobi och chana masala är exempel på detta. Samtidigt är det icke-vegetariska köket också rikt och varierat, med kyckling, lamm och fisk som vanliga ingredienser.

Indiska måltider handlar inte bara om smak utan också om färg och presentation. Ris och bröd är vanliga basvaror, och rätterna kompletteras ofta med chutney, pickles och yoghurt för att balansera smakerna. Dessutom är indiska sötsaker, som jalebi och laddu, en viktig del av både vardag och fest. Oavsett om du ska köpa picklade tillbehör, ris, laga något indiskt från grunden eller vill ha en snabb, färdig currypasta till vardagsmiddagen så har vi det här!