Woksås

Hetast just nu

Filter
  • Maggi Flytande Arom 300ml
  • Tonkatsusås Bulldog 500ml
    Bästa
    val
  • Otafuku Okonomiyakisås 300g
  • Black Bean Sauce 226g
  • Black Bean Garlic Sauce 368g
  • Mushroom Sauce 230g
  • Pad Thai Kryddpasta 280g
  • Woksås till Chow Mein Lobo 30g
  • Maggi Seasoning Sauce 200ml
  • Black Garlic Woksås Japansk 180g
  • Ajumma Republic Japchae Sauce 300g
  • Glutenfri Sydkoreansk Woksås 250ml
  • Seasoning Sauce med Chili 468g
    Ny
    YITH Badge
  • Pad Thai! Palmsocker, Tamarind och fisksås i ett 295ml
  • Woksås Kikkoman 250ml
  • Donkatsusås (Tonkatsu) 290g
  • Miso Woksås Papatto Ippin 55g
  • Worcestershiresås & Ketchup Otafuku 310g

Dags att börja woka? Här kan du köpa färdiga såser perfekta till att woksteka med – från thailändska favoriter till smakfulla japanska smaksättare. Att woka kan vara svårt att bemästra, men med våra såser kommer du åtminstone få till smakerna medan du finslipar dina färdigheter i köket.

I hjärtat av asiatiska kök står woken som en ikonisk symbol för kulinarisk tradition och innovation. Med ursprung för över 2 000 år sedan under Kinas Han-dynasti revolutionerade woken matlagningen med sin unika form och effektiva värmefördelning, vilket möjliggjorde snabb och smakrik stekteknik. När det kinesiska köket spreds över hela Asien, gjorde även wokens inflytande det, anpassades smaker och ingredienser från varje region den berörde.

I Kinas kulinariska historia blev woken synonymt med mångsidighet, inte bara för stekning utan även för ångning, kokning och fritering. Traditionell kinesisk wokmatlagning förlitade sig på en kombination av såser för att förhöja smakerna, från välsmakande sojabaserade såser till vinäger och aromatiska kryddor. Dessa såser, noggrant utformade över århundraden, återspeglar den rika väven av kinesisk kulinarisk arv och kockarnas uppfinningsrikedom.

I det thailändska köket spelar woken en central roll i skapandet av levande och aromatiska rätter. Påverkad av kinesiska kulinariska tekniker inkorporerar thailändsk wok en balans av söta, sura, salta och kryddiga smaker, ofta uppnådda genom användning av doftande örter, chilipeppar och citrusiga såser. Från Pad Thai till kryddig holy basil-rätter, lägger thailändska woksåser djup och komplexitet till varje rätt och bjuder in gästerna på en sensorisk resa genom Thailands mångfacetterade kulinariska landskap.

I Japan tar woken på sig en annorlunda persona, känd som “chawan,” och är vördad för sin roll i skapandet av älskade rätter som yakisoba och stekta nudlar. Japansk wok betonar enkelhet och friskhet, med såser som ofta lyfter fram de naturliga smakerna hos säsongsbetonade ingredienser. Sojasåsbaserade marinader, mirininfuserade glasyrer och misobaserade dressingar är bland de väsentliga woksåserna som används i japansk matlagning och speglar landets engagemang för kulinariskt hantverk och harmoni.

Bortom Kina, Thailand och Japan har woken lämnat sitt avtryck på otaliga andra asiatiska kök, från Indiens kryddiga curryer till Vietnams salta stekningar. Varje kultur har omfamnat woken på sitt eget unika sätt, infunderat såser med lokala ingredienser och kulinariska tekniker för att skapa ett brett utbud av distinkta smaker och texturer.

Nedan ger vi tips på lite klassiska recept som du kan laga i din wok! (kom ihåg att mycket av dessa recept också funkar i en vanlig stor stekpanna också!)

Stir-fried biff och broccoli:

– Skiva kött (t.ex. flankstek) tunt mot fibrerna och marinera det i en blandning av sojasås, sesamolja, vitlök och en touch av socker i cirka 20 minuter.
– Värm olja i en wok över hög värme och stek snabbt det marinerade köttet tills det är brunt. – Ta bort köttet från woken och ställ åt sidan.
– Tillsätt broccolibuketter i woken och stek dem tills de är knaprigt möra. Lägg tillbaka köttet till woken, tillsätt en sås gjord av sojasås, ostronsås och en skvätt kycklingbuljong, och koka tills allt är uppvärmt. Servera över ångat ris.
Shrimp Stir fry rice:
– Tillaga vitt ris och låt det svalna helt (ris från igår fungerar bäst).
– Värm olja i en wok över medelhög värme och stek tärnad lök, morötter och ärter tills de är mjuka.
– Flytta grönsakerna åt sidan i woken och tillsätt uppvispade ägg i det tomma utrymmet, rör om tills de är kokta.
– Tillsätt kokta räkor i woken tillsammans med det svalnade riset, sojasås och sesamolja.
– Wokstek alltihop tills det är uppvärmt och garnera med hackad salladslök innan servering.

Kyckling Chow Mein:
Marinera tunt skivad kycklingbröst i sojasås, ostronsås och lite majsstärkelse i cirka 15 minuter.
– Värm olja i en wok över hög värme och wokstek den marinerade kycklingen tills den är genomstekt. Ta bort den från woken och ställ åt sidan.
– Tillsätt strimlade morötter, skivad selleri och strimlad kål i woken och wokstek tills de är knaprigt möra.
– Lägg tillbaka den kokta kycklingen till woken tillsammans med kokta chow mein-nudlar och en sås gjord av kycklingbuljong, sojasås, ostronsås och lite socker. Wokstek alltihop tills det är uppvärmt och servera varmt.

Grönsakswok:
– Värm olja i en wok över hög värme och wokstek tunt skivad vitlök och ingefära tills de är doftande.
– Tillsätt en mängd olika skivade grönsaker i woken, som paprika, sockerärtor, morötter, broccoli och champinjoner.
– Wokstek grönsakerna tills de är knaprigt möra, tillsätt sedan en sås gjord av sojasås, hoisinsås och en skvätt risvinäger.
– Blanda alltihop tills såsen täcker grönsakerna jämnt och servera varmt som tillbehör eller över ångat ris för en vegetarisk huvudrätt.

Pad Thai:
– Blötlägg risnudlar i varmt vatten tills de är mjuka, dränera sedan och ställ åt sidan.
– Värm olja i en wok över medelhög värme och wokstek tärnad tofu tills den är gyllenbrun. Ta bort den från woken och ställ åt sidan.
– Tillsätt blötlagda risnudlar i woken tillsammans med vispade ägg och en sås gjord av tamarindpasta, fisksås, palmsocker och chiliflakes.
– Wokstek alltihop tills nudlarna är kokta och täckta med såsen, tillsätt sedan kokta räkor, tofu, böngroddar, hackade jordnötter och hackad salladslök. Blanda alltihop tills det är uppvärmt och servera varmt med lime.

Yakisoba:
– Koka yakisoba-nudlar enligt anvisningarna på förpackningen, dränera och skölj dem sedan i kallt vatten. Ställ åt sidan.
– Värm olja i en wok över medelhög värme och wokstek skivad kyckling, fläsk eller räkor tills de är genomstekta. Ta bort dem från woken och ställ åt sidan.
– Tillsätt strimlad lök, skivad morot, strimlad vitkål och hackad vitlök i woken. Wokstek grönsakerna tills de är knaprigt möra.
– Tillsätt de kokta yakisoba-nudlarna och en sås gjord av Worcestershiresås, sojasås och en nypa socker i woken (vi har också färdig variant!). Blanda alltihop tills nudlarna är genomsteka och täckta med såsen.
– Tillbaka med tillagade kycklingen, fläsket eller räkorna till woken och blanda väl. Servera varmt och garnera med strimlad salladslök och sesamfrön om så önskas.

Vi hoppas dessa recept och bakgrund om woken har inspirerat dig att köpa våra woksåser och prova på att laga en asiatisk wok hemma!