1 × 13,99 kr
Varor:
13,99 kr
Det vietnamesiska köket är en fascinerande blandning av smaker, färger och texturer som speglar landets rika historia och kulturella mångfald. Det är känt för sin balans mellan fem grundsmaker: sött, salt, surt, bittert och umami.
Under tusentals år har influenser från Kina, Indien och senare Frankrike format det vietnamesiska köket. Från Kina kommer användningen av risnudlar, soja och tekniker som wokning. Indiens påverkan märks i kryddor och currybaserade rätter som används särskilt i södra Vietnam. Den franska kolonialtiden introducerade ingredienser som baguetter, patéer och kaffe, vilka senare integrerades och vietnamifierades till att bli än mer utsökta än dess original. Ett exempel är den berömda, utsökta, baguettesmörgåsen Bánh mì, också ett av de vanligaste streetfooden i Vietnam. Bánh mì består av en kort, frasig baguette med korv, paté eller kött, färska och picklade grönsaker, majonäs, chili och massor av koriander. Självklart har kär maträtt massor av variationer och byggs om efter region och egna smaklökar.
Ett annat exempel på dessa nu berömda vietnamifierade matvarorna är, Cà phê, kaffe – en tradition som vietnameserna sannerligen förädlat till något alldeles magiskt. Det vietnamesiska kaffet är unikt. Det görs på robustabönor, så det är starkt och med tydliga smaker av choklad, nötter och med ytterst liten beska och syrlighet. Det tillreds med ett droppfilter eller phinfilter som placeras direkt på kaffekoppen och i Vietnam dricks det sällan svart. Cà phê đá, är det otroligt smakrika kaffet som fått rinna genom ett phinfilter ned på en bädd av is och sötad, kondenserad mjölk för att skapa en söt, uppiggande och oförglömlig smakupplevelse för alla som besökt Vietnam. Pratar vi kaffe måste vi också nämna Cà phê trứng, äggkaffet. Ett vietnamesiskt smakrikt kaffe med ett lock av vispad äggula, socker och kondenserad mjölk, är det en efterrätt för nyår eller är det bara den godaste, smakrikaste kaffevarianten vi smakat? Det är bara att testa själv, det går inte att bli besviken.
Vietnam är också ett av de sydostasiatiska länder som konsumerar det exklusiva och märkvärdiga kaffefenomenet Kopi Luwak. Kopi Luwak är bönor som ätits av palmmårdar, bönorna har sedan passerat genom deras matsmältningssystem och återhämtats ur spillningen för att rengöras och rostas. Här på Drakfrukt säljer vi det minst lika goda, veganska alternativet, som tillverkats i en syntetisk process där inga palmmårdar kommit till skada.
Det vietnamesiska köket kan delas in i tre huvudregioner: norr, centrala delar och söder. Norra Vietnam, med Hanoi som centrum, kännetecknas av mildare smaker och rätter som phở, en nudelsoppa som blivit en av landets mest kända maträtter. Centrala Vietnam, där staden Huế var det kejserliga sätet, erbjuder mer kryddstark och komplex mat. Rätter som bánh bèo (små rispannkakor) och bún bò Huế (en kryddig nudelsoppa) är populära här. Södra Vietnam, som är varmare och bördigare, har ett kök som är sötare och mer tropiskt, med frukt som durian, mango och tamarind ofta i kombination med kokosmjölk som vanliga inslag.
Det vietnamesiska köket är baserat på färska ingredienser. Ris, i form av korn, nudlar eller papper, är den grundläggande stapelvaran. Fräscha örter som koriander, thaibasilika och mynta är oumbärliga och används både som både garnering och smakförstärkare. Fisksås, bönpasta och räkpasta, dessa fermenterade kryddor med tydlig karaktär är centrala för många rätter i det vietnamesiska köket och bidrar med lockande och komplexa toner av umami och sälta. I den vietnamesiska maten har också svartpepparn en framträdande roll och det ligger just i den anmärkningsvärda mängden som används som gör att den skiner i ett, för oss, nytt ljus. Svartpepparn, med sin värmande arom tar varje tugga av din friterade vårrulle till smaklökskittlande, oförglömliga nivåer.
Det vietnamesiska köket är mer än bara mat – det är en resa genom historia, kultur och traditioner. Varje tugga berättar en historia om anpassning, kreativitet och kärlek till enkel men smakrik mat. För den som söker en oförglömlig kulinarisk upplevelse är det vietnamesiska köket en ovärderlig skatt. Så hitta dina ingredienser här och fyll ditt hem med goda vietnamesiska dofter och smaker.
Det vietnamesiska köket är en fascinerande blandning av smaker, färger och texturer som speglar landets rika historia och kulturella mångfald. Det är känt för sin balans mellan fem grundsmaker: sött, salt, surt, bittert och umami.
Under tusentals år har influenser från Kina, Indien och senare Frankrike format det vietnamesiska köket. Från Kina kommer användningen av risnudlar, soja och tekniker som wokning. Indiens påverkan märks i kryddor och currybaserade rätter som används särskilt i södra Vietnam. Den franska kolonialtiden introducerade ingredienser som baguetter, patéer och kaffe, vilka senare integrerades och vietnamifierades till att bli än mer utsökta än dess original. Ett exempel är den berömda, utsökta, baguettesmörgåsen Bánh mì, också ett av de vanligaste streetfooden i Vietnam. Bánh mì består av en kort, frasig baguette med korv, paté eller kött, färska och picklade grönsaker, majonäs, chili och massor av koriander. Självklart har kär maträtt massor av variationer och byggs om efter region och egna smaklökar.
Ett annat exempel på dessa nu berömda vietnamifierade matvarorna är, Cà phê, kaffe – en tradition som vietnameserna sannerligen förädlat till något alldeles magiskt. Det vietnamesiska kaffet är unikt. Det görs på robustabönor, så det är starkt och med tydliga smaker av choklad, nötter och med ytterst liten beska och syrlighet. Det tillreds med ett droppfilter eller phinfilter som placeras direkt på kaffekoppen och i Vietnam dricks det sällan svart. Cà phê đá, är det otroligt smakrika kaffet som fått rinna genom ett phinfilter ned på en bädd av is och sötad, kondenserad mjölk för att skapa en söt, uppiggande och oförglömlig smakupplevelse för alla som besökt Vietnam. Pratar vi kaffe måste vi också nämna Cà phê trứng, äggkaffet. Ett vietnamesiskt smakrikt kaffe med ett lock av vispad äggula, socker och kondenserad mjölk, är det en efterrätt för nyår eller är det bara den godaste, smakrikaste kaffevarianten vi smakat? Det är bara att testa själv, det går inte att bli besviken.
Vietnam är också ett av de sydostasiatiska länder som konsumerar det exklusiva och märkvärdiga kaffefenomenet Kopi Luwak. Kopi Luwak är bönor som ätits av palmmårdar, bönorna har sedan passerat genom deras matsmältningssystem och återhämtats ur spillningen för att rengöras och rostas. Här på Drakfrukt säljer vi det minst lika goda, veganska alternativet, som tillverkats i en syntetisk process där inga palmmårdar kommit till skada.
Det vietnamesiska köket kan delas in i tre huvudregioner: norr, centrala delar och söder. Norra Vietnam, med Hanoi som centrum, kännetecknas av mildare smaker och rätter som phở, en nudelsoppa som blivit en av landets mest kända maträtter. Centrala Vietnam, där staden Huế var det kejserliga sätet, erbjuder mer kryddstark och komplex mat. Rätter som bánh bèo (små rispannkakor) och bún bò Huế (en kryddig nudelsoppa) är populära här. Södra Vietnam, som är varmare och bördigare, har ett kök som är sötare och mer tropiskt, med frukt som durian, mango och tamarind ofta i kombination med kokosmjölk som vanliga inslag.
Det vietnamesiska köket är baserat på färska ingredienser. Ris, i form av korn, nudlar eller papper, är den grundläggande stapelvaran. Fräscha örter som koriander, thaibasilika och mynta är oumbärliga och används både som både garnering och smakförstärkare. Fisksås, bönpasta och räkpasta, dessa fermenterade kryddor med tydlig karaktär är centrala för många rätter i det vietnamesiska köket och bidrar med lockande och komplexa toner av umami och sälta. I den vietnamesiska maten har också svartpepparn en framträdande roll och det ligger just i den anmärkningsvärda mängden som används som gör att den skiner i ett, för oss, nytt ljus. Svartpepparn, med sin värmande arom tar varje tugga av din friterade vårrulle till smaklökskittlande, oförglömliga nivåer.
Det vietnamesiska köket är mer än bara mat – det är en resa genom historia, kultur och traditioner. Varje tugga berättar en historia om anpassning, kreativitet och kärlek till enkel men smakrik mat. För den som söker en oförglömlig kulinarisk upplevelse är det vietnamesiska köket en ovärderlig skatt. Så hitta dina ingredienser här och fyll ditt hem med goda vietnamesiska dofter och smaker.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
__kla_viewed | never | Klaviyo sets this cookie to collect information on the user's website navigation and preferences. |
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-advertisement | 1 year | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Advertisement". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
CookieLawInfoConsent | 1 year | CookieYes sets this cookie to record the default button state of the corresponding category and the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie. |
elementor | never | The website's WordPress theme uses this cookie. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time. |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
YSC | session | This cookies is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
__kla_id | 1 year 1 month 4 days | Klaviyo sets this cookie to collect information on the visitor’s behavior. This information is used for internal analytics and to optimise the website. It also registers if the visitor has subscribed to a news letter. |
_gat_UA-86305561-2 | 1 minute | This is a pattern type cookie set by Google Analytics, where the pattern element on the name contains the unique identity number of the account or website it relates to. It appears to be a variation of the _gat cookie which is used to limit the amount of data recorded by Google on high traffic volume websites. |
_gcl_au | 3 months | Google Tag Manager sets the cookie to experiment advertisement efficiency of websites using their services. |
_hjFirstSeen | 30 minutes | This is set by Hotjar to identify a new user’s first session. It stores a true/false value, indicating whether this was the first time Hotjar saw this user. It is used by Recording filters to identify new user sessions. |
last_pys_landing_page | 7 days | PixelYourSite plugin sets this cookie to manages the analytical services. |
last_pysTrafficSource | 7 days | PixelYourSite plugin sets this cookie to manage the analytical services. |
pys_first_visit | 7 days | PixelYourSite plugin sets this cookie to manage the analytical services. |
pys_landing_page | 7 days | PixelYourSite plugin sets this cookie to manages the analytical services. |
pys_session_limit | 1 hour | PixelYourSite plugin sets this cookie to manage the analytical services. |
pys_start_session | session | PixelYourSite plugin sets this cookie to manage the analytical services. |
pysTrafficSource | 7 days | PixelYourSite plugin sets this cookie to manage the analytical services. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
IDE | 1 year 24 days | Used by Google DoubleClick and stores information about how the user uses the website and any other advertisement before visiting the website. This is used to present users with ads that are relevant to them according to the user profile. |
test_cookie | 15 minutes | This cookie is set by doubleclick.net. The purpose of the cookie is to determine if the user's browser supports cookies. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | This cookie is set by Youtube. Used to track the information of the embedded YouTube videos on a website. |
yt-remote-connected-devices | never | YouTube sets this cookie to store the user's video preferences using embedded YouTube videos. |
yt-remote-device-id | never | YouTube sets this cookie to store the user's video preferences using embedded YouTube videos. |
yt.innertube::nextId | never | YouTube sets this cookie to register a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen. |
yt.innertube::requests | never | YouTube sets this cookie to register a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
CONSENT | 16 years 7 months 21 days 17 hours 22 minutes | No description |
VISITOR_PRIVACY_METADATA | 5 months 27 days | Description is currently not available. |
wc_prl_recently_viewed | 12 hours | No description |