
Här är 10 asiatiska livsmedel som fått fotfäste i Sverige
Ris och nudlar i all ära(!) men hur kul är det att skriva om det? Det äter vi/ni hela tiden utan vidare eftertanke, de är så etablerade i dagsläget att vi knappt förknippar de som asiatiskt! Dock bör nämnas att det finns många spännande ris- och nudelsorter som ökar i popularitet hela tiden! Så här har vi valt att lyfta 10 andra topprodukter som vi anser har fått fotfäste i Sverige. Vilken är din favorit och vilken känner du inte till ännu?
1. Sojasås

1. Sojasås
Ursprungligen från Kina, sojasås är en smaktillsats som är en väsentlig ingrediens i flera delar av det asiatiska köket och gjort sig känd världen över. Med en rund och fin smak av umami, bidrar sojasås med en underbar smak av sälta och djup till ett flertal rätter samt dippsåser. Här hittar du sojasåser för flera olika användningsområden och som är bryggda på olika sätt, så att du ska hitta en soja för just ditt specifika behov.
2. Ramen

2. Ramen
Ramen är en av de mest populära rätterna som kommit från det japanska köket, där i princip varje region i landet har sin egen variant av nudelsoppan. Den består av goda nudlar med härligt tuggmotstånd som man sörplar upp i en rik buljong, som tillslut toppas med massor härliga ingredienser och garneringar. Med dessa snabbramen kan du enkelt laga en ramen utan att behöva kompromissa på den autentiska smaken.
3. Kimchi

3. Kimchi
Kimchi, Sydkoreas nationalrätt, är gjord på saltade och fermenterade grönsaker, framför allt salladskål. Det är en sidorätt som äts till nästan alla måltider. Med en fin krispighet, tack vare blandningen av flera härliga grönsaker, och en rund hetta som den får av chiliflingorna gochugaru, är kimchi en rätt som bjuder på underbar konsistens lika mycket som smak. Den är lätt att göra hemma med en kimchibas eller gochugaru, men går även att köpa färdig på burk.
4. Misosoppa

4. Misosoppa
Misosoppan har gjort sig känd utanför Japan tack vare att den oftast serveras på många sushirestauranger som en förrätt. Denna utsökta och värmande soppa är dock hur lätt som helst att tillaga hemma. Dessutom är det inga svårigheter att göra den minst lika god – om inte godare! – som på restaurang. Hitta din favorit misopasta eller använd en snabblagad version.
5. Sesamolja

5. Sesamolja
Sesamolja används framför allt som smaksättning snarare än att steka eller fritera med. Oljan är ofta gjord på pressade och rostade sesamfrön, vilket ger slutresultatet en nötig samt djup smak. Perfekt när du vill tillsätta en fin och rund smak till dina wokrätter, sallader eller exempelvis omeletter. Den används omfattande i flera delar av det asiatiska köket, där den brukas på ett liknande sätt som olivolja görs i medelhavsländer – för sin fantastiska smak.
6. Sriracha

6. Sriracha
Idag har Sriracha blivit en av de mest kända starksåserna runt om i världen, nästan så pass populär att den på vissa ställen står bland ketchup och senap som tillbehör. Denna chilisås som ursprungligen kommer från Thailand bjuder på en perfekt balans av sötma och hetta, och kommer definitivt bjuda på rejält smaklyft till i princip vad som helst.
7. Vietnamesiskt kaffe

7. Vietnamesiskt kaffe
Vietnam exporterar näst mest kaffe i världen och är en av världens största kaffeproducenter. Dessutom gör de enligt vår mening det godaste kaffet vi någonsin smakat. Med sina spännande blandningar av olika sorters bönor och sin unika rostning- och förberedelseprocess, bland annat med ett så kallat phinfilter, kommer vietnamesiskt kaffe vara en fröjd för kaffeentusiaster såväl som de som annars tycker kaffe är för beskt.
8. Rice Cakes

8. Rice Cakes
Rice cakes har gjort sig kända framför allt genom den populära koreanska street-fooden tteokbokki. Rice cakes är gjorda på glutinöst ris som formats till goda bitar, vilka påminner om tjockare bitar av pennepasta. Med en otrolig konsistens suger de upp smak som inget annat, och förutom för deras användning i den klassiska rätten tteokbokki, kan de även användas som substitut till nudlar i wokrätter, hot pots och grytor.
9. Fisk- och Ostronsås

9. Fisk- och Ostronsås
Fisk– och ostronsås är två såser som främst används i sydostasien och delar av Kina. Likt sojasåsens användning i Japan och Sydkorea tillsätter de en fin smak av sälta samt djup av umami till rätter. Ostronsås är en tjockare, mörkare sås med en hint av sötma, medan fisksås oftast är ljusare med en starkare betoning på sälta och nötighet. De sätter verkligen pricken över i:et när du tycker att det där lilla extra saknas när du lagar asiatiskt.
10. Lao Gan Ma

10. Lao Gan Ma
Lao Gan Ma är det enda specifika märket som dyker upp på vår lista av just den simpla anledningen att den blivit en så pass populär produkt att den nästan går att kategorisera som en egen ingrediens. Lao Gan Ma, som är kända för sina fantastiska inläggningar av olika ingredienser i chiliolja, är en smaktillsats från Kina som tillsätter allt från krispighet, konsistens, hetta och sälta till i princip vilken rätt som helst. Här hittar du flera olika versioner som vi garanterar kommer hitta sitt användningsområde i dina favoritrecept.
11. Bubblare – Bubble Tea

11. Bubblare – Bubble Tea
En bubblare som lever upp till sin titel – bubble tea, eller boba tea, eller helt enkelt boba! Det är en söt tedryck från Taiwan som oftast serveras med tapiokapärlor. Matcha och svart mjölk te är några av de mest populära smakerna, men bubble tea kommer även i smaker som persika, oolongte, taro och mango. Boba har funnits i Taiwan sedan 1980-talet men har det senaste decenniet spridit sig till resten av världen och blivit otroligt populära. Prova dig fram för att se vilken smak du gillar mest och hitta ditt egna sätt att förbereda drycken och kombinera smaker på!
Det var vår topplista =)
