Laga Misosoppa

miso

Laga egen misosoppa som ett proffs!

Misosoppa är en värmande och umamirik soppa från Japan som oftast dricks efter en måltid. Den går även att servera som förrätt eller att njuta av för sig själv. Är även förekommande som frukost! När du ska laga misosoppa så börja med buljongen, den består av Dashi, en av de mest förekommande samt umamirika buljongerna från det japanska köket. Har du redan en dashibuljong (går att köpa färdig här) så kan du hoppa direkt till punkt 4! Annars hittar du ett fullständigt recept nedan. Om du gör en större sats Dashi, kan den förvaras i kylen i 3-5 dagar eller i frysen i 1-3 månader, och sedan användas i misosoppa igen eller i nudelsoppor som ramen och udon, samt när du tillagar japansk curry.

1. Ingredienser Dashibuljong (En portion 250ml)

– 2.5dl liter vatten
– 1 bit kombu (ungefär 2.5×2.5cm)
– 0.5dl katsuobushi ca 4 gram. (torkade bonito flakes)

2. Ingredienser En skål miso

– 2.5dl hemmagjord dashi (vegansk variant går att göra på Kombu Dashi i pulverform)
– 1 msk valfri misopasta
– Valfria ingredienser såsom wakame och silkestofu
– Valfri garnering såsom vårlök

3. Recept Dashi

– Blötlägg kombu i vatten i 30 minuter eller över natten.
– Häll över vatten med kombu i en kastrull. Koka upp långsamt över medium-låg värme.
– Ta bort kombu precis när det börjar bubbla på ytan (om den börjar koka för länge kan kombu bli bitter). Om du är vegetarian/vegan är din kombu dashi nu färdig. Hoppa ner till recept för misosoppan! Annars:
– Tillsätt katsuobushi och låt sjuda i 30-60 sekunder. Stäng sedan av värmen och låt stå i 10 minuter.
– Sedan silar du för att få din dashi. Resterna av katsuobushi kan användas till att göra egen furikake.

4. Recept misosoppa

– Koka upp dashi i en kastrull.
– Valfritt: om du använder hårda ingredienser såsom musslor eller rotfrukter, tillsätt dem nu innan det börjar koka.
– När dashi börjar koka tillsätt valfria mjukare ingredienser såsom vitkål, abuurage (friterad tofu), etc. Efter dessa har tillsatts sänk värmen och låt sjuda.
– Tillsätt misopasta! Ett enkelt knep är att lägga misopastan i en slev och sedan fyll sleven med lite dashi för att blanda ut. Överkoka inte, smak och arom kan försvinna.
– Tillsätt wakame och sedan silkestofu efter misopastan späds ut så att tofun inte går sönder medan du rör om.
– Servera och garnera med salladslök!