Indien

(121 produkter)

Det indiska köket är en av världens mest mångfacetterade och smakrika matkulturer, format av tusentals år av historia, regional variation och kulturella influenser. Från färg- och kryddstarka curryrätter till sötma och familjaritet i desserter som gulab jamun, bjuder det indiska köket på en kulinarisk resa som är både smakrik och varierad.

Den indiska maten varierar stort beroende på vilken region, religion och vilket klimat vi besöker. Det finns dock några större drag. I nordindien hittar vi fylliga och krämiga curryrätter som butter chicken och daal makhani. Bröd som naan, roti och paratha är viktiga tillbehör. Kryddor som kardemumma, kanel och kryddnejlika är vanliga. I de olika curryrätterna är syran ett viktigt inslag och kommer här från mangopulver. De nordindiska rätterna känner vi igen eftersom de serveras på restauranger i västvärlden. 

Sydindien är känt för sina kryddstarka och de syrliga smakerna kommer istället från tamarind. Med ris tillbehör och linser som bas är rätter som sambar (en linssoppa) och dosa (ris- och linscrêpe) vanliga. Curryblad, torkad chili och korianderfrön är bara några av dom kryddor som ingår i en sambarblandning. Kokosnöt används också flitigt i både matlagning och som olja. Som bröd till maten serveras pappadum, ett gott, tunt, friterat bröd gjort av linsmjöl, eller gram (kikärtsmjöl). 

I västra Indien har vi Goa med starka portugisiska influenser, känt för sina skaldjursrätter och kryddiga vindaloo. Gujarat, å andra sidan, är känt för sitt vegetariska kök och sötsura smaker. Jordnötter är vanligt i den västindiska maten precis som kokosnöt och torkad röd chili. 

Östindien, Bengalens kök är rikt på färska grönsaker och frukt eftersom klimatet passar så bra för odling. Även fisk och ris. Här används senapsfrön och -olja som huvudingredienser, eller i blandningar som Paanch Phoran. Desserten rasgulla är särskilt populär här. 

Det indiska köket är synonymt med kryddor, som inte bara tillför smak utan också används för medicinska egenskaper enligt den ayurvediska traditionen. Kryddblandningen garam masala, som betyder “het blandning”, är ett vanligt inslag i många rätter. Andra viktiga kryddor är gurkmeja, spiskummin, koriander och ingefära, vilka används både färska och torkade. 

En stor del av Indiens befolkning är vegetarianer, vilket har lett till en kreativ användning av grönsaker, baljväxter och mejeriprodukter. Rätter som paneer tikka, aloo gobi och chana masala är exempel på detta. Samtidigt är det icke-vegetariska köket också rikt och varierat, med kyckling, lamm och fisk som vanliga ingredienser.

Indiska måltider handlar inte bara om smak utan också om färg och presentation. Ris och bröd är vanliga basvaror, och rätterna kompletteras ofta med chutney, pickles och yoghurt för att balansera smakerna. Dessutom är indiska sötsaker, som jalebi och laddu, en viktig del av både vardag och fest. Oavsett om du ska köpa picklade tillbehör, ris, laga något indiskt från grunden eller vill ha en snabb, färdig currypasta till vardagsmiddagen så har vi det här!