india

Indien

Hetast just nu

Filter
  • Tamarind, Suree 227g
  • Chiliflakes, Extra Hot 100g
    YITH Badge
  • Krossad Ingefära 210g
  • Aromatiskt Basmatiris 1kg
  • Mixed Pickle (Mango & Lime) 283g
    YITH Badge
  • Tilda Basmatiris 5kg
  • Ingefärste gold Kili 180g
  • Limeblad, kaffirblad 28g
  • Korianderfrön hela 50g
  • Pappadum Patak’s 10 st 100g
  • Picklad Stark Chili i Olja 480g
    YITH Badge
  • Garam Masala Currypulver 100g
    YITH Badge
  • Premium Basmatiris 1kg
  • Chilipulver, Finmalet 100g
  • Indisk Svartpeppar 100 gram
  • Kyckling Madras, Currypasta 283g
    YITH Badge
  • Kokosolja 500ml
  • Ghee (Skirat Smör) 500g
  • Basmatiris Extra Långkornigt 2kg
  • Hel Spiskummin 50g
  • Koriander 210g
  • Sticky Rice, Kletris 4,5kg
  • Korma, Mild Currypasta 290g
  • Rosenvatten 190 ml
  • Tandoori  Laga Enkelt 312g
  • Madras Mild Currypulver 100g
  • Extra Het currypasta 283g
    YITH Badge
  • Garam Masala, Currypasta 283g
    YITH Badge
  • Svart Kardemumma Hela 50g
  • Indisk Pickled Lime Hot 500g
    YITH Badge
  • Tikka Masala, laga enkelt 300g
  • Indisk Sweet Chili-Mangosås Encona 142ml
    YITH Badge
    Mixa 3 för 120:-
  • Het Mango Chutney 340g
  • Tellicherrypeppar 70g
  • Kala Namak Svart Salt 100g
  • Thailändskt Brunt Jasminris 1kg
  • Garam Masala 85g
  • Bockhornsklöver hela frön 50g
  • Butter Chicken, Currypasta 300g
    YITH Badge
  • Indisk Garlic Pickle 500g
    YITH Badge
  • Biryani, currypasta 283g
    YITH Badge
  • Chilipeppar, smakrik och het 80g
    YITH Badge
  • Madras Currypulver Het 100g
    YITH Badge
  • Mald Vitlök & Ingefära 300g
  • Haldi Gurkmeja 100g

Det indiska köket är en av världens mest mångfacetterade och smakrika matkulturer, format av tusentals år av historia, regional variation och kulturella influenser. Från färg- och kryddstarka curryrätter till sötma och familjaritet i desserter som gulab jamun, bjuder det indiska köket på en kulinarisk resa som är både smakrik och varierad.

Den indiska maten varierar stort beroende på vilken region, religion och vilket klimat vi besöker. Det finns dock några större drag. I nordindien hittar vi fylliga och krämiga curryrätter som butter chicken och daal makhani. Bröd som naan, roti och paratha är viktiga tillbehör. Kryddor som kardemumma, kanel och kryddnejlika är vanliga. I de olika curryrätterna är syran ett viktigt inslag och kommer här från mangopulver. De nordindiska rätterna känner vi igen eftersom de serveras på restauranger i västvärlden. 

Sydindien är känt för sina kryddstarka och de syrliga smakerna kommer istället från tamarind. Med ris tillbehör och linser som bas är rätter som sambar (en linssoppa) och dosa (ris- och linscrêpe) vanliga. Curryblad, torkad chili och korianderfrön är bara några av dom kryddor som ingår i en sambarblandning. Kokosnöt används också flitigt i både matlagning och som olja. Som bröd till maten serveras pappadum, ett gott, tunt, friterat bröd gjort av linsmjöl, eller gram (kikärtsmjöl). 

I västra Indien har vi Goa med starka portugisiska influenser, känt för sina skaldjursrätter och kryddiga vindaloo. Gujarat, å andra sidan, är känt för sitt vegetariska kök och sötsura smaker. Jordnötter är vanligt i den västindiska maten precis som kokosnöt och torkad röd chili. 

Östindien, Bengalens kök är rikt på färska grönsaker och frukt eftersom klimatet passar så bra för odling. Även fisk och ris. Här används senapsfrön och -olja som huvudingredienser, eller i blandningar som Paanch Phoran. Desserten rasgulla är särskilt populär här. 

Det indiska köket är synonymt med kryddor, som inte bara tillför smak utan också används för medicinska egenskaper enligt den ayurvediska traditionen. Kryddblandningen garam masala, som betyder “het blandning”, är ett vanligt inslag i många rätter. Andra viktiga kryddor är gurkmeja, spiskummin, koriander och ingefära, vilka används både färska och torkade. 

En stor del av Indiens befolkning är vegetarianer, vilket har lett till en kreativ användning av grönsaker, baljväxter och mejeriprodukter. Rätter som paneer tikka, aloo gobi och chana masala är exempel på detta. Samtidigt är det icke-vegetariska köket också rikt och varierat, med kyckling, lamm och fisk som vanliga ingredienser.

Indiska måltider handlar inte bara om smak utan också om färg och presentation. Ris och bröd är vanliga basvaror, och rätterna kompletteras ofta med chutney, pickles och yoghurt för att balansera smakerna. Dessutom är indiska sötsaker, som jalebi och laddu, en viktig del av både vardag och fest. Oavsett om du ska köpa picklade tillbehör, ris, laga något indiskt från grunden eller vill ha en snabb, färdig currypasta till vardagsmiddagen så har vi det här!