vietnam

Vietnam

Hetast just nu

Filter
  • Pho Bo Mama
    5 för 59:-
  • Krispig Vitlök Fried Garlic 100g
  • Risvinäger 250ml
    2 för 69:-
  • Risvinäger 600ml
    2 för 119:-
  • Pho Bo (biff) Acecook
    5 för 75:-
  • Gourmet Blend Stort Paket 500g
  • Pho Bo med Risnudlar
  • Vietnamesisk kaffe, Creative 1 250g
  • Creative 5: Fantastisk kvalitet 250g
  • Rispapper För Fritering 40st 400g
  • Räkpasta – Shrimp Paste 100g
  • Krispig Schalottenlök 100g
  • Pho Bo Risnudlar med biffsmak
  • Pho Ga (kyckling) Acecook
    5 för 75:-
  • Nudlar Salta Ägg och Krabba
  • Black Fungus, Wood Ear Mushroom 50g
  • Pho Ga Noodle Bowl
  • Yellow Rock Sugar 454g
  • Creative 2: Ljust och Sött 250g
  • Nudlar Salta Ägg
  • Buljongtärningar nudelsoppa Pho Biff
    3 för 60:-
  • Mama Nudlar Hot Korea
    YITH Badge
  • Vietnamesiska nötkakor
  • Fisksås Squid Brand 700ml
  • Ansjovissås (fisksås) 200ml
  • Mushroom Sauce 230g
  • Kokosmjölk 1 liter 17-19%
  • Risnudlar 400g
  • Buljongtärningar nudelsoppa Pho Kyckling
    3 för 60:-
  • Pho Ga Kyckling Nudeskål Acecook
  • Glasnudlar (Vermicelli Tiantan) 1kg
    Bästa
    val
  • Vietnamesisk Nudelsoppa Kyckling Acecook
    On Sale
    Sale!
    %
    Off
    30
    Save 3 kr
    3kr
    30%
    3
    kr
  • Creative 4: Syrligt och Starkt 250g
  • Koriander 210g
  • Rostade Jordnötter med Skal
  • Pho Bo Biff Nudelskål Acecook
  • Glasnudlar med Revbenssmak
  • Risnudlar med soja Nudelskål

Det vietnamesiska köket är en fascinerande blandning av smaker, färger och texturer som speglar landets rika historia och kulturella mångfald. Det är känt för sin balans mellan fem grundsmaker: sött, salt, surt, bittert och umami. 

Under tusentals år har influenser från Kina, Indien och senare Frankrike format det vietnamesiska köket. Från Kina kommer användningen av risnudlar, soja och tekniker som wokning. Indiens påverkan märks i kryddor och currybaserade rätter som används särskilt i södra Vietnam. Den franska kolonialtiden introducerade ingredienser som baguetter, patéer och kaffe, vilka senare integrerades och vietnamifierades till att bli än mer utsökta än dess original. Ett exempel är den berömda, utsökta, baguettesmörgåsen Bánh mì, också ett av de vanligaste streetfooden i Vietnam. Bánh mì består av en kort, frasig baguette med korv, paté eller kött, färska och picklade grönsaker, majonäs, chili och massor av koriander. Självklart har kär maträtt massor av variationer och byggs om efter region och egna smaklökar.  

Ett annat exempel på dessa nu berömda vietnamifierade matvarorna är, Cà phê, kaffe – en tradition som vietnameserna sannerligen förädlat till något alldeles magiskt. Det vietnamesiska kaffet är unikt. Det görs på robustabönor, så det är starkt och med tydliga smaker av choklad, nötter och med ytterst liten beska och syrlighet. Det tillreds med ett droppfilter eller phinfilter som placeras direkt på kaffekoppen och i Vietnam dricks det sällan svart. Cà phê đá, är det otroligt smakrika kaffet som fått rinna genom ett phinfilter ned på en bädd av is och sötad, kondenserad mjölk för att skapa en söt, uppiggande och oförglömlig smakupplevelse för alla som besökt Vietnam. Pratar vi kaffe måste vi också nämna Cà phê trứng, äggkaffet. Ett vietnamesiskt smakrikt kaffe med ett lock av vispad äggula, socker och kondenserad mjölk, är det en efterrätt för nyår eller är det bara den godaste, smakrikaste kaffevarianten vi smakat? Det är bara att testa själv, det går inte att bli besviken.

Vietnam är också ett av de sydostasiatiska länder som konsumerar det exklusiva och märkvärdiga kaffefenomenet Kopi Luwak. Kopi Luwak är bönor som ätits av palmmårdar, bönorna har sedan passerat genom deras matsmältningssystem och återhämtats ur spillningen för att rengöras och rostas. Här på Drakfrukt säljer vi det minst lika goda, veganska alternativet, som tillverkats i en syntetisk process där inga palmmårdar kommit till skada.

Det vietnamesiska köket kan delas in i tre huvudregioner: norr, centrala delar och söder. Norra Vietnam, med Hanoi som centrum, kännetecknas av mildare smaker och rätter som phở, en nudelsoppa som blivit en av landets mest kända maträtter. Centrala Vietnam, där staden Huế var det kejserliga sätet, erbjuder mer kryddstark och komplex mat. Rätter som bánh bèo (små rispannkakor) och bún bò Huế (en kryddig nudelsoppa) är populära här. Södra Vietnam, som är varmare och bördigare, har ett kök som är sötare och mer tropiskt, med frukt som durian, mango och tamarind ofta i kombination med kokosmjölk som vanliga inslag.

Det vietnamesiska köket är baserat på färska ingredienser. Ris, i form av korn, nudlar eller papper, är den grundläggande stapelvaran. Fräscha örter som koriander, thaibasilika och mynta är oumbärliga och används både som både garnering och smakförstärkare. Fisksås, bönpasta och räkpasta, dessa fermenterade kryddor med tydlig karaktär är centrala för många rätter i det vietnamesiska köket och bidrar med lockande och komplexa toner av umami och sälta. I den vietnamesiska maten har också svartpepparn en framträdande roll och det ligger just i den anmärkningsvärda mängden som används som gör att den skiner i ett, för oss, nytt ljus. Svartpepparn, med sin värmande arom tar varje tugga av din friterade vårrulle till smaklökskittlande, oförglömliga nivåer. 

Det vietnamesiska köket är mer än bara mat – det är en resa genom historia, kultur och traditioner. Varje tugga berättar en historia om anpassning, kreativitet och kärlek till enkel men smakrik mat. För den som söker en oförglömlig kulinarisk upplevelse är det vietnamesiska köket en ovärderlig skatt. Så hitta dina ingredienser här och fyll ditt hem med goda vietnamesiska dofter och smaker.